Rauli auttaa asiakasta tehostamaan tuotantoaan

Rauli Suominen työskentelee Saloteamin suunnitteluosastolla nimikkeellä Project Engineer – Team Leader. Hänen työhönsä kuuluu uusien laitteiden suunnittelu asiakkaille. Hän myös koordinoi käytännön juoksevia asioita suunnitteluosaston ja tuotannon välillä.

– Kaikki Saloteamin suunnittelutyöt ovat asiakaslähtöisiä. Valmistamme asiakkaille heidän tuotantoaan tehostavia työkaluja ja laitteita, joiden tarkoitus on esimerkiksi avustaa kokoonpanossa ja vähentää siinä tapahtuvia virheitä tai parantaa tuotteiden ja tuotannon laatua. Teemme asiakkaille myös testauslaitteita, joilla voidaan esimerkiksi testata asiakkaan tuotteen sähköisiä tai mekaanisia ominaisuuksia tai tarkastaa kokoonpanon oikeellisuus.

Suunnittelun tarkoitus on löytää kustannustehokas ja toimiva ratkaisu asiakkaan tarpeisiin. Prosessi alkaa asiakaspalavereilla, ja asiakkaan tarpeet ja yksilöidyt laitevaatimukset selvitetään yhdessä. Sen jälkeen Rauli tekee karkean tason ehdotelman, jossa käydään läpi muun muassa laitteen toimintaperiaate ja käytettävät komponentit. Kun asiakas on hyväksynyt ehdotuksen, laite mallinnetaan 3D-suunnitteluohjelmistolla ja tarvittavat sähkö- ja ohjauskaaviot sekä ohjaussoftat määritellään.

Laite tai työkalu menee tuotantoon vasta sen jälkeen, kun asiakas on katselmoinut ja hyväksynyt sen. Suunnittelijana Rauli osallistuu myös laitteen testaus- ja hyväksyntävaiheisiin.

– Haluamme pitää asiakkaan aina mukana suunnitteluprosessissa, sillä hänellä on se paras tietämys omasta tuotannostaan. Laitevalmistuksen asiantuntijoina me teemme ehdotuksia, mutta yhdessä asiakkaan kanssa määritetään lopullinen laitevaatimus ja se, millainen laitteesta tulee. Laitteiden tekninen toimivuusvastuu on meillä, joten se toki määrittää osan vaatimuksista ja on tärkeä osa suunnittelu- ja valmistusprosessia. Emme tee mitään sellaista, mikä ei sovellu asiakkaan tuotantoon.

Paljon syitä viihtyä töissä

Raulille tulee syksyllä jo 14 vuotta täyteen Saloteamin palveluksessa. Hän on vuosien varrella edennyt talossa tehtävästä toiseen.

– Tulin taloon syyskuussa 2004, jolloin olin juuri valmistunut AMK-insinööriksi. Aluksi tein työstökoneiden ohjelmointia CAM-ohjelmistolla. Sen jälkeen tein jonkin aikaa työnjohdollisia hommia, kunnes 10 vuotta sitten siirryin nykyisiin tehtäviini suunnitteluosastolle.

Ennen Saloteamia Rauli ehti tehdä kesätöitä ja lyhyitä työrupeamia monenlaisissa paikoissa. Salolaisena yksi kesä meni tietysti kännykkätehtaalla, ja jonkin aikaa Rauli oli myös hitsarina.

– Ammattikorkeakouluaikoina olin useaan otteeseen röntgenkuvaajana metallialalla paineastioiden parissa. Tein sitä yhteensä noin vuoden verran, kun kaikki työpätkät lasketaan yhteen. AMK:sta valmistumisen jälkeen olin neljä kuukautta työstökoneen korjaajana, ja sitten tulinkin jo Saloteamiin.

Rauli on viihtynyt Saloteamissä hyvin.

– Täällä on ollut helppo viihtyä. Porukkahenki on hieno ja tunnelma on mukaansatempaava. Pidän siitä, miten asioita tehdään täällä.

Työ on opettanut paljon ja antanut mukavasti haasteita.

– Viihtymiseen on auttanut sekin, että hommat ovat vuosien varrella vaihtuneet. Nykyiset työtehtäväni ovat todella vaihtelevia eikä kahta samanlaista työpäivää ole.

Urheilupainotteista vapaa-aikaa

Vapaata Rauli viettää urheilullisissa merkeissä.

– Kesäisin pelaan paljon jalkapalloa ja ajan moottoripyörällä. Tänä kesänä ajelu tosin jäi vähemmälle, kun oli hieman kiirettä ja niin kuumat kelit. Talvella hiihdän mielelläni, jos vain on lunta, mutta muuten lenkkeilen tai pelailen erilaisia sisäpalloilulajeja. Ja tietysti perheelle pitää myös järjestää yhteistä vapaa-aikaa.