Tuotannon apuvälineitä -ja laitteita eri tarpeisiin: Mitä kaikkea on mahdollista valmistaa?

Millaiset tuotannon apuvälineet ja -laitteet tukevat tuotantoasi parhaiten? Esimerkiksi osien käsittelyä, kokoonpanoa sekä laitteiden testausta ja ohjelmointia on mahdollista tehostaa räätälöidyillä laitteilla.

Vuosien aikana olemme valmistaneet yli 10 000 tuotantoa tukevaa laitetta erilaisiin tarpeisiin teollisuusyrityksille. Tuotannon apulaite on aina räätälöity toteutus, joka muodostuu tuotteidesi ja tarpeidesi mukaisesti. Yhteistä laitteille on se, että tavoitteena on aina tehostaa tuotantoa, samalla kun mm. hyvä työergonomia, työturvallisuus ja käytettävyys huomioidaan.

Tässä artikkelissa avaamme käytännön tasolla, millaiset laitteet tukevat tuotannon keskeisiä vaiheita, ja missä työvaiheissa ne toimivat. Jos haluat saada tarkan arvion tuotantoosi sopivista apuvälineistä ja -laitteista, ota yhteyttä ja keskustellaan lisää.

Tuotevalmistuksen ja kokoonpanon laitteet ja apuvälineet

Tuotteiden valmistukseen ja kokoamiseen liittyvät laitteemme voi jakaa karkeasti kolmeen eri yläryhmään.

 1. Automaattiset koneet ja laitteet
 2. Kokoonpanon jigit ja apulaitteet
 3. Tuotantolinjoja ja -koneita täydentävät laitteet

Tyypillinen valmistamamme laite on työpöydälle mahtuva operaattoria avustava tuote. Pienimmillään kokoonpanoalustat ovat kämmenelle mahtuvaa kokoluokkaa ja suurimmat koneet jopa 10 m3.

laitteet tuotannon tueksi

1) Automaattiset koneet ja laitteet

Automatiikkaa hyödyntävät koneet ovat nimensä mukaisesti ratkaisuja, joissa kone toimii itsekseen. Ihmisen työksi jää esimerkiksi koneen käynnistys tai valvonta sekä tarvittaessa materiaalin syöttö koneelle ja valmiiden tuotteiden siirto eteenpäin.

Nämä ratkaisut ovat edukseen tuotannon vaiheissa, joissa käsittelet tai valmistat suuria kappalemääriä tuotteita tai komponentteja. 

Automatiikkaa hyödyntävälle laitteelle voidaan antaa monenlaisia tehtäviä niin yksittäisistä toistuvista työvaiheista, aina monen peräkkäiseen tai rinnakkaiseen vaiheeseen.

Työvaiheita: Laite voi esimerkiksi leikata, puristaa, koota ja pakata osia ja tuotteita. Myös osien esikäsittely ennen seuraavia työvaiheita on mahdollista.

Käyttötarkoituksia: Ennen kaikkea suurien valmistusmäärien tueksi erilaisiin tuotantoprosesseihin ja mekaaniseen kokoonpanoon. Soveltuu mm. elektroniikka-, valaisin-, ajoneuvo- elintarvike- ja lääketeollisuuteen.

Hyötyjä: Nopeuta toimintoja, automatisoi toistuvia vaiheita, vapauta ihmistyön aikaa muihin tehtäviin ja alenna samalla työvaiheen palkkakustannuksia.

Esimerkki: Valmistimme kuluttajatuotteita valmistavalle asiakkaallemme kokoonpanoautomaatin, joka valmistaa automaattisesti tuotekokonaisuuden, joka aiemmin tehtiin kokonaisuudessaan käsityönä.

Lue myös: Mikä ratkaisee tuotannon apulaitteiden laadun?

Esimerkkejä toteuttamistamme automaattisista laitteista.

Katso videolta, kuinka osien irrotus- ja paletointikone toimii. Laite irrottaa makasiineihin pakatuista paneeleista yksittäiset osat ja pakkaa ne tarjottimille seuraavaa tuotantoprosessin vaihetta varten.

2) Kokoonpanon jigit ja apulaitteet

Tuottaako käsin kokoaminen haasteita, onko tuotteiden tasalaatuisuudessa ongelmia? Kokoopanojigit ja -alustat helpottavat tarkkaa ja virheetöntä loppukokoonpanoa, jossa tuotteesi ominaisuudet rakennetaan vaihe vaiheelta, samalla huolehtien visuaalisesta laadusta.

Saat meiltä kokoonpanon jigejä ja apulaitteita erittäin monipuolisella skaalalla. Tuotteemme vaihtelee yksinkertaisesta mekaanisesta alustasta laajaan toteutukseen, jossa sisältää mekaanisen rungon ohella esimerkiksi paineilmakomponenteilla tai sähköisillä osilla toteutettuja tarkkoja liikkeitä ja voimia.

Tarvittaessa toteutamme laitteidemme yhteyteen säädettävät pöydät, kaapit, kärryt ja kuljettimet, jotka mitoitetaan juuri käyttökohteen mukaisiksi.

Valmistamme myös kokoonpanoa tukevia kädessä pidettäviä erikoistyökaluja, joilla voit helpottaa esimerkiksi vaikeasti asennettavien pienikokoisten komponenttien käsittelyä.

Kokoonpanolaitteiden ohella toteutamme laitteita myös tuotteiden avaamiseen ja purkuun esimerkiksi huoltotoimenpiteitä varten.

Lue lisää kokoonpanolaitteista ja työkaluista.

Työvaiheita: Esimerkiksi komponenttien ja osien asennus, puristus, ruuvaus ja liimaus.

Käyttökohteita: Erittäin monipuoliset mahdollisuudet. Suosittuja etenkin toimialoilla, jotka valmistavat tuotteita melko suurina kappalemäärinä niin kuluttajille kuin ammattikäyttöön.

Hyötyjä: Mahdollistaa virheetöntä, nopeaa, tasalaatuista ja kustannustehokasta kokoonpanoa ja helpottaa työntekijän työskentelyä.

Esimerkki: Toteutimme kokoonpanoratkaisuja virtuaalilaseja valmistavan yrityksen uuden tuotteen lanseerauksessa. Kehitimme, valmistimme ja suunnittelimme tuotannon työkaluja.

Lue koko tarina: Referenssi Saloteam x Varjo Technologies: uusiin XR-ja VR-virtuaalilaseihin innovatiivisia kokoonpanoratkaisuja

Esimerkkejä kokoonpanolaitteista, joita olemme toteuttaneet.

3) Tuotantolinjoja ja -koneita täydentävät laitteet

Haluatko tehostaa tuotantolinjasi tehokkuutta? Tarjoamme muun muassa operaattoria avustavia erikoislaitteita, joiden avulla voit helpottaa työvaiheita ennen automaattisia tuotantokoneita, niiden välillä tai niiden jälkeen.

Lopputuotteen osiin tai puolivalmisteisiin liittyy usein työvaiheita, joissa käsiteltävää tuotetta jatkojalostetaan ennen seuraavaa työvaihetta tai loppukokoonpanoa ja pakkausta. Tällainen työvaihe voi olla sijoitettuna tuotantolinjan koneiden välille tai erilliseen työpisteeseen.

Tyypillisessä ratkaisussamme tuotteeseen esimerkiksi liitetään osia käsin, tai alikokoonpano valmistellaan esimerkiksi ruuvaus- tai hitsausautomaatille.

Monissa tapauksissa käsiteltävät osat ja rakenteet ovat kookkaita ja painavia, mikä edellyttää työvaiheen apulaitteilta riittävää mitoitusta sekä työergonomiaa tukevia ratkaisuja. Jos prosessiympäristösi vaatii erityistä puhtautta, otamme sen huomioon laitteiden komponentti- ja materiaalivalinnoissa sekä omassa tuotantoprosessissamme.

Käyttökohteita ja työvaiheita: Erittäin monipuoliset mahdollisuudet erilaisten tuotantolinjojen yhteyteen. Asiakkaidemme toimialoja ovat mm. sähkö- ja elektroniikkateollisuus, lääke- ja kemianteollisuus sekä prosessiteollisuus.

Hyötyjä: Räätälöity ratkaisu, joka tukee tuotantoasi yksilöllisesti. Saat meiltä ratkaisut myös vaativiin tiloihin, kuten puhdastiloihin.

Esimerkki: Ratkaisu, jossa helpotamme osien ja puolivalmisteiden kuljetusta ja käsittelyä. Osat ovat monesti haastavan kokoisia ja -painoisia, tai vaikeasti liikuteltavia esimerkiksi tarvittavan voimankäytön tai ulkoisten olosuhteiden vuoksi. 

Esimerkkejä tuotantolinjoja ja -laitteita täydentävistä laitteistamme.

Lue myös: Suunnittelutyöllä on ratkaiseva rooli laadukkaassa laitevalmistuksessa

Eikö toimialaasi ole mainittu tällä sivulla? Moni ratkaisu on sovellettavissa eri aloille. Ota yhteyttä, ja keskustellaan, kuinka voimme auttaa sinun tuotantoasi.

Mihin työvaiheisiin tuotannon apuvälineet ja -laitteet soveltuvat?

Laitteillamme voit tehostaa lukuisia tuotannon yksittäisiä työvaiheita valmistusprosessin alusta loppuun.

Alla on koottuna yleisimpiä esimerkkejä tyypillisistä työvaiheista, joita tuotannon apulaitteet tukevat.

Laitteet mahdollistavat kokonaisuutena sujuvampaa tuotantoa.

Osien esikäsittely ja asennus

Tyypillisiä työvaiheita:

 • Taitto.
 • Leikkaus ja muu irrotus.
 • Osien asennus rakenteeseen.

Puristus ja veto, kierto ja kelaus, taivutus ja lämmitys

Puristuksen ja vedon apulaitteet mahdollistavat työvaiheita, joihin ei ihmisvoimin saa sellaista toistuvaa tarkkuutta ja voimaa kuin laitteillamme.

Tyypillisiä työvaiheita:

 • Osien ja rakenteen puristus tiiviiksi ja mittatarkaksi kokonaisuudeksi.
 • Vetäminen, kierto, kelaus.
 • Taivutus ja lämmitys. Lämmityksellä voidaan helpottaa esimerkiksi taivutusta, liiman kuivumista tai tuotteen avauksen yhteydessä liiman irtoamista.

Ruuvaus, liimaus, hitsaus

Näissä työvaiheissa tuotteen rakennetta kootaan eri tekniikoilla alikokoonpanoksi tai valmiiksi tuotteeksi.

Korkealaatuisen lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää, että vaiheen yhteydessä osat ovat tarkasti oikeilla paikoillaan, ja että kiinnittävä voima kohdistuu tasaisesti haluttuihin osiin ja pintoihin.

Työvaiheita:

 • Ruuvaus, esimerkiksi osien kiinnitys rakenteeseen ja tuotteen ulkokuorien yhdistäminen.
 • Liimaus (liimapintaiset teipit, kalvot ja tarrat tai nestemäinen liima).
 • Tuotteen esikäsittely hitsausta varten, esimerkiksi puristus haluttuun mittaan.

Tuotteiden avaus ja purku

Tarvitseeko tuotteesi avata esimerkiksi huoltoa varten? Räätälöidyn laitteen avulla voit tehdä sen tehokkaammin ja vahingoittamatta tuotetta ja sen osia.

Valitsemme avauslaitteen tekniikan sen perusteella, miten tuote on alun perin suljettu (esimerkiksi liimaamalla, ruuvaamalla tai erilaisia lukituskynsiä hyödyntämällä).

Tämän kategorian laitteet ovat lähes poikkeuksetta suurina kappalemäärinä valmistettavia kuluttajatuotteita.

Tyypillisiä työvaiheita:

 • Huoltoon tai tuotannon korjauspisteeseen tulevan laitteen avaaminen esimerkiksi rikkoutuneiden osien vaihtamiseksi tai muuta huoltotyötä varten.

Tutustu palveluumme

Kiinnostuitko tuotannon apuvälineistä? Ota yhteyttä, ja keskustellaan sinulle sopivista ratkaisuista!

Lue lisää palvelutarjonnastamme:
Tuotannon apulaitteet
Testauksen ja ohjelmoinnin apulaitteet
Kokoonpanolaitteet ja työkalut

Lue seuraavaksi: Miten koneturvallisuus toteutuu vaativissa laiteratkaisuissa?